marți, 6 martie 2012

Iepurele de Cluj – o nouă creaţie biologică autohtonă

În Transilvania, Cluj-Napoca, alături de Uriaşul de Transilvania se pun bazele formării a unei noi rase de iepure de casă (Oryctolagus cuniculus L.).
Avem deosebita plăcere de a prezenta rodul muncii colectivului de cercetare Dr. ing. Botha Miklós (zootehnist), Dr. ing. Hettig Andrea (biotehnolog) şi Dr. biol. Petrescu-Mag I. Valentin (cercetător ştiinţific gradul II), cu speranţa că în viitorul apropiat ni se vor alia şi alţi simpatizanţi, doritori de a continua alături de noi munca începută în vedera creării unei rase de iepure de casă autohtonă denumită ”Iepurele de Cluj” (IC) (Fig. 1.).
Fiind crescător de iepuri de rasă, de mai bine de 10 ani şi datorită pasiunii nemărginite pentru această specie nu m-am putut decide care ar fi rasa preferată, astfel am ajuns a crea o genotecă compusă la momentul de faţă (2012) din 7 rase (Uriaş German Alb, Pestriţ Uriaş German - Fluture Uriaş German, Berbec Francez, Roşu de Burgundia, Californian, Neozeelandez Alb şi nu în ultimul rând Iepure de Cluj).
În 2009 genoteca însuma un număr de 11 rase/varietăţi (Uriaş Gri German, Uriaş German Alb, Pestriţ Uriaş German cu negru, Pestriţ Uriaş German cu albastru, Berbec Francez, Chinchilla Mare, Neozeelandez Alb, Neozeelandez Roşu, Californian, Argintiu German şi Iepure Pitic).
Astfel în 2005, în urma unei împerecheri între Neozelandezi Albi rasă pură am obţinut un exemplar pigmentat (mascul – fondatorul rasei “Iepurele de Cluj”) purtând în zestrea genetică gena răspunzătoare pentru coloritul chinchilla la locusul A, adică gena achi (Fig. 2.). În consecinţă avem de a face cu o mutaţie spontană, a cărei incidenţă în natură este de 1:1 000 000 de cazuri. Din acest raport reiese faptul că avem de a face cu un fenomen extrem de rar.
Actualmente nu există în lume rasă de iepure care să întrunească fenotipul rasei Neozelandez Alb, linia de expoziţie cu coloritul chinchilla.
Printre primele demersuri am împerecheat masculul fondator cu femele din rasa Chinchilla (pentru îmbunătăţirea şi consolidarea culorii) şi femele Neozelandez Alb (pentru păstrarea şi consolidarea fenotipului) creând mai multe linii, iar apoi prin cross-ul dintre linii am început homozigotarea pe culoare şi selecţia riguroasă în vederea formării rasei propriu zise. Formula genetică a culorii Iepurelui de Cluj este: Conform ultimei rectificări a Standardului (2010), de către Asociaţia Europeană, pentru arbitrarea în competiţii de gen a iepurilor de rasă, privind clasificarea acestora în funcţie de greutatea corporală, Iepurele de Cluj se încadrează în categoria raselor de talie medie, cu limita minimă admisă de 3,50 kg şi limita maximă admisă de 5,50 kg. Având în vedere faptul că rasa din care provine, şi anume Neozeelandezul Alb, figurează ca şi principala rasă de iepuri pentru producţia de carne, conturarea şi ameliorarea rasei Iepurele de Cluj va urmării aceleaşi obiective (prolificitate, capacitatea lactantă, instinctul matern, procentul de pui înţărcaţi, număr de pui valorificaţi/femelă, dinamica de creştere, consumul specific de furaje, indicii de sacrificare, rentabilitate).
Mai multe imagini reprezentând Iepurele de Cluj puteti vizualiza la adresa:http://miklosbotha.sunphoto.ro/Rasa_noua_in_formare_-_Iepurele_de_Cluj
Deasemenea există şi o lucrare ştiinţifică publicată în limba engleză (pentru o diseminare maximă) la adresa http://www.abah.bioflux.com.ro/docs/2011.3.42-47.pdf?AdobeSystemsPDFv17=5f545cc3607b63dfb8bd63b0c936874bb7f7882e|1312028686#PDFP care este de fapt prima publicaţie mondială oficială despre "Iepurele de Cluj", şi unde este descris în amănunt protocolul de lucru care s-a aplicat până în momentul faţă.
Autor
Editor Şef Bioflux Society
Dr. ing. Botha Miklós.

2 comentarii: