joi, 1 ianuarie 2009

CUNICULTURA

Cunicultura sau creşterea iepurilor reprezintă o ramură a zootehniei, care din păcate la noi în ţară nu este dezvoltată mai deloc,de fapt după 1989 a înregistrat un declin continuu azi se cresc numai în gospodăriile populaţiei.
Avantajele creşterii iepurilor este faptul că se pretează la orice sistem de creştere , poate fi crescut în toate zonele geografice indiferent de altitudine sau condiţii pedoclimatice , pot trăi în spaţii foarte reduse la care se mai adaugă consumul de hrană în exclusivitate de origine vegetală ce se găseşte cu uşurinţă.
Înmulţirea rapidă este un alt avantaj ceea ce permite ca într-un an să se obţină 4-6 fătări, deasemenea reprezintă material valoros (cobai) în domeniul cercetării ştiinţiifice.
Părul provenit de la iepurii din rasă Angora cu proprietăţi apropiate de lâna de oaie se poate toarce şi confecţiona stofe fine sau alte articole vestimentare.
Iepurii furnizează şi numeroase subproduse ce se pot folosi cu succes în galanterie marochinarie artinzanat etc.
Dejecţiile de la această specie este un valoros îmgrăşământ pentru agricultură,putem spune că aproape nimic nu se pierde ci se poate valorifica într-un fel sau în altul.

Un comentariu: