marți, 15 ianuarie 2008

CRESTEREA PORCINELOR (SUINELOR)

Porcul este un mamifer ce face parte din familia Suideelor. Rasele actuale de porci provin din mistretul asiatic (Sus vittatus) si din mistretul european (Sus scrofa ferus). Din domesticirea mistretului au rezultat rasele de porci primitive (Mangalita, Stocli, Bazna), astazi pe cale de disparitie, iar din acestea, prin incrucisari nedirijate cu unele rase importante s-au format rasele Negru de Shei si Alb de Banat. Din rasele importante fac parte Marele Alb, Landrace, Duroc, Hampshire, Yorkshire. Cresterea porcinelor este o indeletnicire straveche a oamenilor. Peste 80% din populatia globului consuma carnea de porc atat ca atare cat si sub forma de preparate. In Romania porcinele asigura peste 50% din consumul de carne al populatiei. Carnea de porc este apreciata pentru gustul, fragezimea si suculenta sa, avand totodata si o mare valoare nutritiva ( este bogata in proteine si grasimi). Obtinerea unor rezultate bune in cresterea porcilor - un numar mai mare de purcei si sporuri mai mari de crestere in greutate - depinde de doua procese biologice: procesul de reproductie si procesul de crestere si ingrasare a tineretului. Cresterea si îngrãsarea porcilor, în gospodãria familialã reprezintã o necesitate obiectivã, deoarece prin aceste îndeletniciri se asigurã necesarul de carne pentru consum propriu, iar prin extinderea numericã si crearea de ferme sau exploatatii, acestea pot deveni aducãtoare de venituri în zonele de ses, unde cerealele obtinute la preturi avantajoase pot fi valorificate eficient. Pentru a realiza 1 kg de crestere în greutate, porcii au nevoie de 3,5-4,5 UN, adicã 3-4 kg de uruieli sau furaj combinat la care se pot adãuga si nutreturi suculente (sfeclã, bostãnoase,leguminoase). Factori care influenteaza cresterea porcilor: Factorii exogeni se referã la: cantitatea, calitatea si modul de administrare a hranei, conditiile de îngrijire, tehnologia de crestere si îngrãsare, modul de efectuare a transportului. Factorii endogeni sunt rasa, nivelul de ameliorare al animalelor, sexul, prolificitatea, capacitatea de alãptare, numãrul si greutatea purceilor întãrcati, precocitatea si valorificare furajelor, sãnãtatea si rezistenta organismului, randamentul la sacrificare si calitatea carcasei. Sexul influenteazã de asemenea productia de carne. Masculii castrati si necastrati dau o cantitate de carne mai mare cu 8-10 % decât femelele, dar femelele dau o carne mai superioarã din punct de vedere calitativ, si cu grãsime mai putinã. Îngrãsarea porcilor este mai rentabilã la vârstã tânãrã; îngrãsarea la vârstã mijlocie începe la 6 luni iar la cea adultã dupã 12 luni sau dupã ce animalul a fost scos de la reproductie. Furajele care intrã zilnic în hrana porcilor trebuie sã fie usor digestibile, cu alte cuvinte acestea sã poatã fi usor transformate de cãtre stomacul porcului în substante ce pot fi asimilate în organism si apoi sã fie transformate în carne. Cel mai bun coeficient de digestibilitate al hranei este cel cuprins între 80-90 % din cantitatea totalã si acesta se realizeazã când hrana administratã are la bazã orz si porumb cu adaos de concentrat proteino –vitamino mineral. Cea mai buna carne se obtine de la porcii de pana la 120 kg. Datorita caracteristicilor biologice si economice deosebite cresterea porcilor prezinta anumite avantaje comparativ cu cresterea altor specii de animale: - este un animal putin pretentios la conditiile de hrana si clima, putand fi crescut in toate zonele geografice ale tarii; - fiind omnivor poate valorifica o gama variata de nutreturi, resturi de mancare, resturi din industria alimentara, bostanoase, radacinoase, cereale; - se dezvolta repede, la o saptamana de la nastere dublandu-si greutatea; - o scroafa sanatoasa, hranita corespunzator, poate produce purcei pana la varsta de 6 – 7 ani, timp in care fata de 8 – 10 ori; - gestatia dureaza putin (aproximativ 117 zile), o scroafa dand nastere la 10 – 12 purcei odata, putand fata chiar de 2 ori pe an, obtinandu-se deci de la o singura scroafa pana la 20 de purcei pe an; - porcul realizeaza un spor mediu zilnic de 500 – 700 g putand fi sacrificat la 6 – 8 luni. Cea mai buna carne se obtine de la porcii de pana la 120 kg. Masculul trebuie castrat cu cel putin patru luni inainte de sacrificare, altfel carnea va avea un miros neplacut, caracteristic vierului. De la scroafele gestante, lactante sau intarcate de curand carnea nu are o calitate satisfacatoare. Cu cat un porc are o greutate mai mare, care depaseste 120 kg, cu atat procentul de carne va fi mai mic iar cel de grasime va fi mare. Porcii pot fi cumparati din piete, targuri, de la crescatorii individuale din localitate sau din fermele diferitelor societati comerciale. Pentru a achizitiona un porc sanatos acesta trebuie sa fie vioi, “rotund”, sa aiba un par curat, lucios, pielea intinsa, fara crapaturi sau leziuni. Uneori se poate supune probei mesei care se bazeaza pe faptul ca un porc, oricat de satul ar fi, tot va mai dori sa manance ceva. Porcul va fi ales si in functie de productia dorita: pentru carne, pentru grasime, pentru productie mixta sau pentru prasila. Cresterea porcilor in sistemul intensiv si semiintensiv cunoaste o continua ameliorare in dorinta de a obtine o crestere a procentului de carne, o imbunatatire a carnii sub aspect calitativ (fragezime, capacitate de retinere a apei), o scurtare a perioadei de la nastere pana la livrare. sursa-"www.bursaagricola.ro/Info"

6 comentarii:

  1. Foarte interesant si foarte bun articolul despre cresterea suinelor.M-a ajutat mult pentru realizarea unui proiect.
    Multumesc.
    Tot cu zootehnia ma zbat si eu.

    RăspundeţiȘtergere
  2. Hai sa dai o mana de ajutor pe http://zootehnie.in-goo.com

    RăspundeţiȘtergere
  3. Cred ca era interesant sa stim si greutatea medie de sacrificare ca sa ne putem da seama de un spor mediu zilnic si un consum mediu pe ziua furajata . Oricum unitatea merita vazuta si admirata mai ales in conditiile zilelor noastre .
    Mult succes !!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. articol slab superficial numai cu generalitati

    RăspundeţiȘtergere
  5. articol slab, superficial cu generalitati

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da este un articol slab puteam sa scriu unul mai bun
      insa daca scrii tu unul mai bun il stergem pe al meu si il publicam pe al tau (si am sa te indic pe tine ca autor daca esti bun sa imi spui numele)

      Ștergere